Meer sfeer in huis door brocante fotolijstjes

by admin

Fotolijstjes zijn mooie producten waarmee je jouw meest waardevolle of mooiste herinneringen kunt tentoonstellen. Je zet ze naar of hangt ze op en je kunt er uren naar kijken. Wanneer er visite komt zien ze gelijk de fotolijsten staan of hangen en ze kunnen eveneens genieten van jouw mooiste herinneringen. Of dat nu foto’s zijn van een prachtig land dat je hebt bezocht, van je kinderen of van je bruiloft. In je zoektocht naar fotolijstjes kom je ook de term brocante tegen. Maar wat zijn brocante fotolijstjes en waarom zijn deze lijstjes een goede koop? In onze blog vertellen we hier meer over.

Wat is brocante?

Brocante is een woord dat uit de Franse taal afstamt en vrij vertaald betekent het “tweedehands”. Nu klopt die omschrijving niet helemaal, want onder brocante verstaan wij producten die doorleefd zijn. Tegenwoordig hoeven producten, zoals brocante fotolijstjes ook niet meer tweedehands te zijn, want je kunt ze ook nieuw kopen als je dat wilt. Dan koop je feitelijk een doorleefd fotolijstje, maar wel eentje die volledig nieuw is. Dat neemt ook een aantal grote voordelen met zich mee.

Hoe herken je brocante fotolijstjes?

Zoals gezegd zijn brocante fotolijstjes doorleefde producten, maar wat houdt dat precies in? De kenmerken van brocante producten – of tweedehandse producten – is dat ze al zichtbaar gebruikt zijn. Denk aan verf dat is afgebladderd, kleine deukjes en gaatjes in het materiaal en in de meeste gevallen zijn tweedehands producten ook niet probleemvrij. Zo kunnen bepaalde meubels en andere producten mankementen vertonen. Brocante fotolijstjes hebben eveneens de kenmerken van een oud en gebruikt product, maar zonder de mankementen die tweedehands producten kunnen en in de regel ook hebben. 

Hoe herken je brocante fotolijstjes?

Het verschil tussen antiek en brocante

Brocante producten worden geheel onterecht ook wel eens antiek genoemd, maar dat is het niet. Om als antiek te mogen worden gezien moeten producten vaak al meer dan 50 jaar oud zijn en in de regel vertegenwoordigen ze ook een bepaalde waarde. Jongere producten die er wel doorleefd uitzien worden dan ook brocante of curiosa genoemd. Ze hebben wel uiterlijke kenmerken van antiek en ze passen bijvoorbeeld enorm goed in landelijke interieurs.

De kenmerken van brocante fotolijstjes

De kenmerken van brocante fotolijstjes zijn dat ze er vaak geleefd uitzien en in de regel is de lijst van het lijstje ook enorm sierlijk. Denk aan lijstjes met ornamenten, krullen en andere mooie motieven en patronen die een lijst in combinatie met de geleefde uitstraling een uniek karakter geven. Daarom passen brocante fotolijstjes ook het beste in landelijke interieurs en je hebt ook enorm veel keuze uit verschillende materialen en kleuren. 

De kenmerken van brocante fotolijstjes

Kleuren en materialen

Brocante fotolijstjes worden vaak van hout gemaakt, maar het komt voor dat deze producten ook van andere materialen, zoals metaal worden gemaakt. Feitelijk kan ieder materiaal voorkomen, zolang het maar voor een doorleefd karakter zorgt. Logischerwijs heb je dus ook flink wat keuzes uit verschillende vormen, maten en kleuren. Brocante fotolijstjes kun je in vrijwel iedere populaire kleur of vorm aanschaffen. Of je nu een liefhebber bent van zwart of zilver of liever kiest voor een iets moderne kleur, zoals grijs. Gouden brocante fotolijstjes of fotolijsten met een koperen kleur komen ook voor.

Combineren en extra sfeer creëren

Het leuke aan brocante fotolijstjes in een landelijk interieur is dat niet ieder lijstje aan de muur dezelfde vorm en kleur hoeft te hebben. Je kunt verschillende soorten brocante fotolijstjes combineren en gebruiken. Wordt het dan niet te rommelig? Nee, als je zorgvuldig kiest niet. Dan kun je prima met verschillende stijlen werken en extra sfeer creëren. Zolang je maar kiest voor brocante fotolijstjes die wel overeenkomen met de stijl en de inrichting van je woning.