Landelijke lampenkappen, hoe herken je ze?

by admin

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe lampenkappen kom je tot de ontdekking dat de keuze reuze is. Lampenkappen zijn in verschillende vormen, maten en kleuren verkrijgbaar en dan zijn ze ook nog eens van verschillende materialen gemaakt. Denk aan stof, riet en zelfs metaal of aluminium. Waar je in ieder geval rekening mee kunt houden is dat een lampenkap een interieur kan maken of breken. Lampenkappen moet je dan ook afstemmen op je meubels en kleuren die je in het interieur gebruikt. Vaak is het interieur te categoriseren in een bepaalde stijl en het beste wat je kunt doen is om lampenkappen in dezelfde stijl te kopen. Denk dan bijvoorbeeld aan landelijke lampenkappen. Maar hoe weet je of je een landelijk interieur hebt en hoe herken je landelijke lampenkappen? In onze blog vertellen we er meer over.

Wat is een landelijk interieur?

Een landelijke interieur is eenvoudig te herkennen. Het bestaat namelijk uit natuurlijke materialen, zoals hout en riet en er wordt veelvuldig gewerkt met lichte tinten. Denk dan vooral aan pasteltinten, maar ook wit komt veel voor in een landelijk interieur. Daarnaast zien we vaak veel groen in een landelijk interieur. Denk aan kamerplanten die het huis een stuk gezelliger maken. De natuurlijke materialen en lichte tinten zijn uitstekend te combineren met bijvoorbeeld woonaccessoires in felle kleuren, landelijke lampenkappen van stof of riet en een mooie houten vloer.

Wat is een landelijk interieur?

De juiste lampen in een landelijk interieur

In een landelijk interieur heb je ook verlichting nodig. Ondanks dat een kamer al vrij licht van zichzelf is. Wanneer de zon ondergaat wordt het donker en dan ben je haast genoodzaakt om een lampje aan te doen. In een landelijk interieur is er geen overvloed aan verlichting, maar in de meeste landelijke interieurs zien we wel een tafellamp op een bijzettafel staan, een staande lamp in de hoek van de kamer staan en een hanglamp boven een eettafel hangen. De juiste lampen kunnen voor  extra sfeer zorgen, maar dan moet je wel armaturen met lampenkappen kopen die ook bij de stijl van het interieur passen. 

De armaturen in een landelijk interieur

Armaturen heb je in verschillende soorten, maten en kleuren en welke keuze je maakt is afhankelijk van je persoonlijke smaak en de stijl van het interieur. In een landelijk interieur wordt vaak voor armaturen gekozen die een robuuste uitstraling hebben en van materialen, zoals hout zijn gemaakt. Ook armaturen van aardewerk of andere natuurlijke materialen worden veelvuldig gekozen. Deze armaturen zijn prima te combineren met landelijke lampenkappen van linnen, katoen of van riet. Een groot voordeel van stoffen lampenkappen is dat je ze in uiteenlopende kleuren kunt aanschaffen.

De armaturen in een landelijk interieur

In welke kleuren zijn landelijke lampenkappen verkrijgbaar?

Landelijke lampenkappen heb je in verschillende vormen, maten en kleuren. In de regel zijn landelijke lampenkappen van stof, riet of een ander natuurlijk materiaal vervaardigd en je kunt ze in lichte tinten aanschaffen. Natuurlijk is de keuze afhankelijk van hoe het interieur eruit ziet en welke kleuren je gebruikt. Je zou bijvoorbeeld een licht grijze lampenkap uitstekend kunnen combineren met een witte muur, maar je zou ook voor een pasteltint kunnen kiezen. Zelfs goud- en bronskleurige lampenkappen zijn varianten die voor een landelijk interieur worden gekozen. Als je bijvoorbeeld veel met deze kleuren werkt. 

Landelijke lampenkappen in andere stijlen

De landelijke stijl is slechts één van de vele verschillende stijlen waarin je het interieur kunt samenstellen en landelijke lampenkappen passen niet alleen in een landelijk interieur. In andere stijlen passen ze eveneens uitstekend! Denk dan bijvoorbeeld aan een interieur in de Scandinavische of de Bohemian stijl. Bij deze stijlen wordt eveneens gekozen voor lichte kleuren en veel natuurlijke materialen. De kenmerken van landelijke lampenkappen die je dus ook uitstekend met deze stijlen kunt combineren.