Waarom de Tiffany lamp niet in je huis mag ontbreken

by admin

Je hebt vast en zeker wel eens iets gehoord of gelezen over de Tiffany lamp, maar wat is het? Heel simpel uitgelegd is de Tiffany lamp een armatuur met een kap die veel overeenkomsten heeft met glas in lood. Ondanks dat er wel een andere techniek wordt gebruikt om de in de regel fel gekleurde lampen de unieke stijl te geven waar ze ook bekend om staan. Een Tiffany lamp heeft willekeurige gebrandschilderde glazen in de kap zitten, maar ze kunnen ook in een patroon zijn gemaakt of zelfs een figuur uitbeelden. In onze blog vertellen we meer over de Tiffany lamp en waarom de lamp nog altijd populair is.

Waar komt Tiffany vandaan?

Aan het begin van de vorige eeuw verwierf kunstenaar Louis Comfort Tiffany enorm veel naamsbekendheid met zijn unieke kunstwerken. Veelal glaswerken, zoals vazen, ramen en lampen die in de stijl art-deco of art-nouveau werden gemaakt. De kunstwerken bestonden voor een groot deel of zelfs geheel uit gebrandschilderde glazen in felle kleuren. De techniek die hij hiervoor gebruikte was uniek, want hij kreeg het voor elkaar om verschillende soorten glas samen te laten smelten en dat zorgde weer voor de unieke kleuren waar zijn kunstwerken om bekendstaan. 

De originele Tiffany lamp

Een originele Tiffany lamp is niet alleen stokoud, maar ook nog eens onbetaalbaar. Er zijn voorbeelden van lampen die tijdens veilingen voor tienduizenden tot miljoenen dollars zijn verkocht. Dat neemt niet weg dat er nog altijd originele en nieuwe Tiffany lampen worden gemaakt en verkocht. Die in de regel ook wel goedkoper zijn de antieke lampen die vrijwel alleen bij verzamelaars en liefhebbers met een dikke portemonnee te vinden zijn. Dat wil niet zeggen dat er ook een hoop namaak in omloop is en het is niet heel moeilijk om een originele Tiffany lamp van een namaak exemplaar te onderscheiden.

De originele Tiffany lamp

Het verschil tussen de originele Tiffany lamp en een namaak exemplaar

Het grote verschil is dat een Tiffany lamp van echt glas en met de hand is vervaardigd. Bij een naam is het zogenaamde glas vaak een combinatie van glas en plastic of zelfs geheel van plastic gemaakt. Ook worden de verschillende glasplaatjes machinaal aan elkaar bevestigd. Je kunt dat vaak zien door de profielen die op de plaatjes van glas zijn bevestigd en je ziet het ook aan de kleuren van het glas. Die lang niet zo helder en mooi zijn dan bij een originele Tiffany lamp.

Verschillende soorten Tiffany lampen

Wanneer je op zoek gaat naar een originele Tiffany lamp kom je tot de ontdekking dat de keuze reuze is, want Tiffany lampen heb je feitelijk in alle soorten en maten die je jezelf maar kunt voorstellen. De tafellamp is misschien de bekendste variant, maar er zijn ook plafond- en wandlampen, hanglampen en bureau lampen van Tiffany verkrijgbaar. Een groot voordeel is dat je de Tiffany lamp in vrijwel iedere stijl kunt plaatsen. Of je nu een landelijk, modern of zelfs een vintage interieur hebt. Tiffany lampen zijn in dat opzicht ook tijdloos en een aantal exemplaren bestaan zelfs al meer dan 100 jaar!

Verschillende soorten Tiffany lampen

Kleuren die bij je passen

Een ander groot voordeel is dat Tiffany lampen met verschillende kleuren of in verschillende vormen te verkrijgen zijn en zo kun je dus altijd een lamp kiezen die bij je stijl en je persoonlijke smaak past. Vaak zijn de lampen ook verkrijgbaar in verschillende formaten, zodat je bijvoorbeeld de gekleurde tafellamp kunt combineren met een soortgelijke wandlamp. Het is ook prettig dat Tiffany lampen in felle kleuren, maar ook in zachte kleuren verkrijgbaar zijn. Daarnaast heb je ook nog keuze uit lampen die heel uitbundig zijn en alle kleuren van de regenboog bevatten terwijl andere juist rustiger ogen, maar wel de klassieke stijl van de Tiffany lamp in ere houdt.