Vaak voorkomende problemen met pvc vloeren en oplossingen

by admin

Geef je de voorkeur aan vinyl plankenvloeren vanwege het elegante en mooie ontwerp? Ben jij een van die huiseigenaren die kiezen voor een vinyl plankenvloer omdat deze goedkoper is dan hardhouten vloeren? Groot gelijk. Alleen is geen enkele vloer perfect en kunnen pvc vloeren ook problemen hebben. Hier zijn enkele van de meest voorkomende en hoe je deze kunt oplossen. 

Omhoog komen van vloer

Als je het vochtgehalte en de ondervloer van de kamer niet controleert en matigt, kun je dit probleem ervaren. Het kan echter alleen voorkomen bij pvc vloeren die onder bepaalde temperatuurniveaus uitzetten en samentrekken.

Kromtrekken

Bij temperatuurschommelingen kan je vinyl plankenvloer uitzetten, en dat noemen we kromtrekken. Je kunt dit tijdens het installatieproces ervaren als je vloer wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Ook kan kromtrekken optreden als je gelijmde planken gebruikt en er water wordt gemorst.

Schimmel 

Vinylplanken met meeldauw en schimmel kunnen het gevolg zijn van hoge vochtigheid en waterlekkage. Als je het nog niet wist, meeldauw en schimmels zijn soorten schimmels die zich snel kunnen verspreiden en toch zo moeilijk te verwijderen zijn. Als je er geen aandacht aan besteedt, kunnen ze zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

Krassen 

Als je pvc of laminaat in je keuken of een andere veelbezochte vloer installeert, kun je een probleem zoals krassen verwachten. Ongetwijfeld heeft je huis veel voorwerpen die ervoor kunnen zorgen dat de vloer gaat krassen en er dof uitziet. Vuil dat je dagelijks van buiten meesleept, kan bijvoorbeeld krassen veroorzaken op je mooie vinyl plankenvloer. Ook huisdieren, stoelpoten en schoenen met hoge hakken kunnen leiden tot krassen op de vloer.

Vlekken en verkleuringen 

Vinyl plankenvloeren zijn gevoelig voor vlekken en verkleuringen, vooral als je er drankjes en etensresten op morst. De vloer absorbeert dingen snel en het verwijderen ervan kan vermoeiend zijn. In sommige gevallen kan de verkleuring permanent worden, vooral als je niet meteen opruimt.

Hoe los je deze problemen op?

Als je regelmatig onderhoud uitvoert, voorkom je niet alleen kromtrekken van pvc vloeren, maar ook vlekken en verkleuring. Als er bijvoorbeeld iets op de vloer is gemorst, kun je dit het beste onmiddellijk wegvegen.

Stoffen met een agressieve pH-waarde, zoals citroensap, olie en azijn, kunnen leiden tot ruw ogende vlekken en verkleuring. Laat gemorst materiaal bovendien niet weken, aangezien dit tot blijvende vlekken kan leiden. Zorg er ook voor dat er geen overtollig voedsel of vloeistof achterblijft door het op te ruimen met een vochtige doek.

Als je pvc vloer al vlekken heeft, moet je de juiste reinigingsoplossing gebruiken. Vermijd bovendien het gebruik van zeer schurende schrobbers zoals staalwol, schurende sponzen en andere ruwe materialen, omdat deze gemakkelijk krassen op je mooie vloer kunnen veroorzaken. In plaats daarvan kun je een dweil of een zachte borstel gebruiken als je grondig wilt reinigen.

Wat kromtrekken betreft…

De beste manier om dimensionale instabiliteiten te voorkomen, is door het vochtgehalte in je kamer te matigen. Aangezien temperatuurveranderingen een grote invloed kunnen hebben op je vinylvloer, moet je overwegen waar je deze wilt installeren. Je bent echter niet beperkt tot het installeren van vinylplanken in koelere ruimtes zoals de badkamer en warmere ruimtes zoals de keuken, omdat het een veelzijdig materiaal is.

Het enige wat je hoeft te doen is voorkomen dat er vocht in de planken sijpelt dankzij het zachte materiaal van vinyl. Daarnaast is het verstandig om je ondervloer zorgvuldig uit te kiezen, want een zachte ondervloer kan vrij snel deuken. Dit is vooral wanneer er veel voetverkeer in je warm winterhuis is.