Wanneer koop je een landelijk servies en hoe ziet dat eruit?

by admin

De landelijke stijl is een populaire stijl die veelvuldig gekozen wordt voor het inrichten van een woning. Het is vrij logisch dat het zo populair is, omdat een landelijk interieur warmte, sfeer en gezelligheid uitstraalt. Je kunt met deze stijl van een huis ook echt een thuis maken en dat willen we natuurlijk allemaal. Het is een heerlijk gevoel om je huis binnen te wandelen en jezelf ook echt thuis te voelen. Een landelijk interieur creëer je door voor bepaalde kleuren en materialen te kiezen en in iedere kamer kun je met mooie accessoires nog meer sfeer en warmte creëren. In een keuken kun je dit doen door bijvoorbeeld een mooi landelijk servies neer te zetten. In onze blog vertellen we dan ook meer over het servies in de landelijke stijl.

Wat zijn de kenmerken van de landelijke stijl?

Een landelijke inrichting is vrij eenvoudig te bewerkstelligen. De basis is dat er veelal met natuurlijk en lichte tinten wordt gewerkt. Wit en lichtgrijs vormen een mooie basis terwijl juist sierkussens, wanddecoratie en andere woonaccessoires in felle kleuren gekocht kunnen worden. Het is ook een feit dat een landelijke inrichting veel woonaccessoires heeft. Een ander punt heeft betrekking op de materialen waar de accessoires en meubels van zijn gemaakt, want in een landelijke inrichting wordt veelvuldig met natuurlijke materialen gewerkt. Zoals hout, riet, rotan, linnen en stof.

De landelijke keuken

In een landelijke keuken gelden vrijwel dezelfde spelregels. Ook in de keuken worden lichte tinten aangebracht en keukenkastjes en keukenblokken zijn in de regel van hout gemaakt. Je zou wel voor een mooi keukenblad van graniet kunnen kiezen. Graniet is een natuursteen dat in een landelijke keuken uitstekend tot zijn recht komt terwijl deze aanrechtbladen ook nog eens stevig en duurzaam zijn. De houten keukenkastjes zijn vaak open of afgeschermd met een deurtje van hout en glas. Zodat bijvoorbeeld keukengerei en het servies ook goed zichtbaar is wanneer je de keuken binnenwandelt. 

Wanneer koop je een landelijk servies en hoe ziet dat eruit?

Het landelijke servies voor in een keuken

Omdat het landelijke servies in het zicht staat, is het belangrijk dat het servies aansluit bij de stijl en inrichting van de keuken, maar er is wel een belangrijke regel. Bij een landelijke inrichting zijn de juist de imperfecties die voor meer sfeer en gezelligheid zorgen. Moeten alle borden, kommetjes, mokken en bekers en glazen dan ook dezelfde stijl en vorm hebben? Dat hoeft niet, maar het moet ook geen kermisattractie worden. Maar je kunt bijvoorbeeld het servies wel in verschillende vormen en dan in dezelfde kleur aanschaffen en neerzetten. Het is ook gebruikelijk om voor servies te kiezen met bijvoorbeeld een kleurtjes- of bloemetjespatroon. 

Landelijk servies ter decoratie

Heb je een leefkeuken in gedachten? Goed idee, want de leefkeuken past perfect in een landelijke inrichting. Een mooie grote eettafel is vaak de eyecatcher in een leefkeuken en de plek waar mensen graag zitten. Het servies kan dan mooi ter decoratie dienen. Dus borden, mokken en andere onderdelen staan permanent op de eettafel. In sommige gevallen is het ook puur decoratief en is er een ander servies beschikbaar voor het daadwerkelijke gebruik. 

De materialen die voor landelijk servies gebruikt worden

Het materiaal speelt een belangrijke rol in de keuzes die je maakt en in de basis wordt het landelijk servies vervaardigd van keramiek, porselein en aardewerk. Vooral aardewerk is in trek, omdat dit heel natuurlijk oogt. Aardewerk is wel een stuk dikker en zwaarder dan bijvoorbeeld porselein. Waar je vooral op moet letten is of het materiaal bijvoorbeeld geschikt is voor een vaatwasser en of je keukenkastjes ook het gewicht van het materiaal kunnen dragen. Dat is natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe groot het servies is en uit hoeveel onderdelen het bestaat.

Mogelijk bent je ook geïnteresseerd in: