Waarom zorgt een rieten lampenkap voor extra sfeer in huis?

by admin

Je bent op zoek naar nieuwe lampenkappen voor je armaturen die je in huis hebt. Je hebt bijvoorbeeld mooie tafellampen of hanglampen die wel een nieuwe kap kunnen gebruiken. Een lampenkap maakt of breekt het interieur, want je moet wel een kap kiezen die bij de stijl van het interieur past. En je wilt natuurlijk ook lampenkappen kopen die je mooi vindt. Eén van de keuzes die je kunt maken is de rieten lampenkap. Inderdaad, een kap gemaakt van riet. Waarom je voor deze variant zou moeten kiezen en waarom een rieten lampenkap voor extra sfeer zorgt, vertellen we in onze blog.

Riet van verschillende kwaliteiten

Een rieten lampenkap kom je in verschillende soorten en maten tegen en de één is zeker de ander niet. Riet is een natuurlijk materiaal dat ook in verschillende kwaliteiten te verkrijgen is en hoe kwalitatief goed een lamp is, is vaak wel te merken aan de prijs. Goedkopere lampenkappen zijn van een ander soort riet gemaakt dan de wat duurdere varianten. Natuurlijk heeft de prijs ook te maken met hoe een rieten lampenkap is afgewerkt. Bij de één is dat ook weer een stuk netter dan bij de ander.

Keuze uit verschillende soorten

Als je op zoek bent naar een rieten lampenkap kom je tot de ontdekking dat je nogal wat keuzes hebt. Zo zijn er kappen voor de normale tafellamp, kleinere tafellampjes, maar ook voor staande lampen en hanglampen. Door het unieke en natuurlijke karakter van een rieten lampenkap is het soms wel even zoeken naar de juiste exemplaren om bijvoorbeeld wel soortgelijke lampenkappen voor de verschillende lampen in huis te kopen. Minimale afwijkingen zijn er altijd, maar dat is ook weer inherent aan het materiaal en ook niet storend te noemen.

Keuze uit verschillende soorten

In welk interieur komt de rieten lampenkap het beste tot zijn recht?

Een rieten lampenkap is van een natuurlijk materiaal gemaakt. Dat kan van riet zijn of van rotan. Waar we later het verschil tussen uitleggen. Omdat het een natuurlijke tint is komt riet ook het beste tot zijn recht in bijvoorbeeld een landelijk interieur. Zachte tinten, textiel met bloemetjespatronen en andere natuurlijke vormen en houten accenten zijn uitstekend te combineren met riet. Een rieten lampenkap zou ook perfect passen in een interieur met een Scandinavische of een Bohemian stijl. Omdat natuurlijke materialen ook bij deze stijlen veelal worden gebruikt.

Waarom zorgt een rieten lampenkap voor extra sfeer in huis?

Een rieten lampenkap zorgt voor extra sfeer in huis en dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat het product van een natuurlijk materiaal is gemaakt. Evenals hout straalt riet warmte uit en dat maakt een huis meer een thuis. Maar dat is zeker niet de enige reden waarom de rieten lampenkap voor extra sfeer zorgt. Door hoe een lampenkap van riet is gemaakt kan het licht door de kiertjes en gaatjes ontsnappen en dat zorgt voor een leuk, mooi en ook speels effect op muren, vloeren en plafonds wanneer je de lamp aan doet.

Waarom zorgt een rieten lampenkap voor extra sfeer in huis?

Waarom is riet zo populair?

Riet is een materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt en het is immens populair. Je kunt geen meubelzaak of warenhuis bezoeken of je ziet stellingen vol met rieten woonaccessoires, zoals lampenkappen. Ook rieten mandjes en andere woonaccessoires zijn van deze materialen vervaardigd. Tot aan meubels aan toe. De populariteit is vooral te danken aan het feit dat landelijke en Scandinavische interieurs enorm populair zijn en in deze stijlen wordt veelvuldig gewerkt met natuurlijke materialen, zoals hout en riet. Een andere reden heeft te maken met de prijs, want riet is relatief goedkoop als je dat vergelijkt met accessoires die van andere materialen zijn gemaakt.

Het verschil tussen riet en rotan

Als je op zoek gaat naar een rieten lampenkap kom je ook de term rotan tegen en wat betreft het uiterlijk lijken de materialen op elkaar. Echter is riet een waterplant en rotan een veel sterkere liaan die vooral in tropische regenwouden groeit. Rotan is een stuk steviger en dus een uitstekend materiaal om te gebruiken om bijvoorbeeld een tafel of een stoel te maken. De rieten stoel is bijvoorbeeld zo’n product die eigenlijk onterecht een rieten stoel wordt genoemd, want de kans is voor 99% aanwezig dat je te maken hebt met een stoel van rotan. Voor het maken van lampenkappen heb je juist weer een buigzaam materiaal nodig en dan is riet vaak ook een betere keuze. Een lampenkap wordt ook veel minder zwaar belast en dan heb je dus ook helemaal geen stevig materiaal, zoals rotan nodig. Beiden materialen zijn wel op dezelfde manier te onderhouden en schoon te maken. Vaak volstaat al een beetje lauw water met sop en in een aantal situaties kun je er ook voor kiezen om het materiaal te behandelen met wax. Met als voordeel dat bijvoorbeeld een rieten lampenkap vuil afstoot.