Wat zijn de voordelen van radiator bakjes?

by admin

De luchtvochtigheid in huis speelt een belangrijke rol in hoe je jezelf voelt. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% daalt kun je last krijgen van verschillende klachten. Denk aan branderige en geïrriteerde ogen, maar ook concentratieproblemen en lusteloosheid kunnen veroorzaakt worden door een te lage luchtvochtigheid. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid op niveau te krijgen en dat is bijvoorbeeld door het aanschaffen van radiator bakjes en deze aan de verwarming op te hangen. In onze blog vertellen we meer over deze verwarmings bakjes zoals ze ook wel worden genoemd.

De ideale luchtvochtigheid

Veel mensen vragen zich af wat de ideale luchtvochtigheidsgraad is en feitelijk moet de luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60% liggen. Dan kun je over een perfecte luchtvochtigheid spreken. Bij een te lage luchtvochtigheid is de lucht te droog en kun je klachten krijgen, zoals een droge mond, concentratieproblemen en geïrriteerde ogen. Bij een te hoge luchtvochtigheid spelen andere problemen op. Als het in huis te vochtig is krijgen schimmels meer dan kans om zich te vermeerderen en het inademen van schimmelsporen is allesbehalve goed voor de gezondheid. Om van een droge lucht een vochtige lucht te maken heb je een luchtbevochtiger nodig of radiator bakjes gevuld met water.

Hoe meet je de luchtvochtigheid?

Het is heel simpel om te ontdekken hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is. Bij verschillende warenhuizen, tuincentra en webshops kun je weerstations met een ingebouwde luchtvochtigheidsmeter aanschaffen, maar een simpele hydrometer volstaat ook. De luchtvochtigheid wordt dan in percentages weergegeven en afhankelijk van de meting weet je dus wat je te doen staat. Onder de 40% heb je bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of radiator bakjes nodig terwijl je bij een meting van boven de 60% juist moet kiezen voor bijvoorbeeld een luchtontvochtiger of het plaatsen van vochtvreters.

Wat zijn de voordelen van radiator bakjes?

Wat komt vaker voor?

In de regel hebben huishoudens te maken met een te droge lucht en dat is te wijten aan het stoken en het niet goed ventileren van de woning. Om de luchtvochtigheid in huis te bewaken moet je goed ventileren en eventueel aan de slag met luchtbevochtigers of radiator bakjes. In combinatie met dus een hydrometer of een weerstation met luchtvochtigheidsmeter om te meten hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een apparaat dat een luchtbevochtiger en -reiniger in één is. Niet alleen de luchtvochtigheid heeft effect op hoe je jezelf voelt, maar ook een vervuilde lucht kan problemen veroorzaken. Met een luchtreiniger wordt de lucht gereinigd en voorkom je gezondheidsklachten.

Hoe werken radiator bakjes?

Radiator bakjes werken vrij simpel, want het zijn bakjes die je op of aan een verwarming kunt neerzetten of ophangen. Deze bakjes zijn gevuld met water en door de verwarming verdampt het water. De luchtvochtigheid neemt dan ook toe. Je kunt dit zien door de metingen af te lezen van bijvoorbeeld een hydrometer. Radiator bakjes zijn in uiteenlopende vormen en kleuren te verkrijgen en ze worden ook van verschillende materialen vervaardigd.

De keuze uit verschillende soorten radiator bakjes

Radiator bakjes zijn in de regel kleine bakjes van keramiek die je op een verwarming kunt neerzetten of eraan kunt ophangen. In een bakje gaat gemiddeld 0,3 tot wel 0,8 liter water en moet je flink wat water verdampen om de luchtvochtigheid op niveau te krijgen, heb je dus ook meerdere bakjes nodig. In de regel worden radiator bakjes dan ook per twee of drie verkocht. Je hebt keuze uit verschillende vormen en kleuren. Zo zijn er bakjes die rechthoekig of mooi rond zijn of die simpel wit zijn of juist een motief hebben. Zoals bakjes met een mooi bloemenmotief.