Inhoudsopgave
Wanneer het 5 december is geweest en Sinterklaas weer met de stoomboot huiswaarts keert, zetten we massaal de kerstboom op en versieren we het huis met kerstversieringen. Kleurrijke kerstbomen, knipperende lampjes en dansende kerstmannen worden van zolder gehaald en afgestoft terwijl we druk bezig zijn met kerstinkopen doen en familieleden uitnodigen voor het kerstdiner. Het is dan ook een leuke, maar ook een stressvolle tijd en je wilt natuurlijk imponeren met je kerstversieringen. Heb je dan al eens nagedacht over kerstbeelden? In onze blog vertellen we meer over deze beelden.
Wat zijn kerstbeelden?
Kerstbeelden zijn niets meer of minder dan beeldjes die iets te maken hebben met het Kerstfeest. Het hoeft niet per definitie een beeldje van het kindeke Jezus te zijn, want het kunnen ook beelden zijn van bijvoorbeeld een kerstman, een engel of een notenkraker. Maar het is pas een kerstbeeld als het beeldje ook iets met het kerstfeest te maken heeft. Zelfs een beeld van een rendier zou je dus ook een kerstbeeld mogen noemen. Want deze dieren trekken immers de arrenslee van de Kerstman voort.
De stal
Maar het staat buiten kijf dat de stal, Jozef, Maria, het kindeke Jezus en de drie wijzen de kerstbeelden zijn die ook het vaakst worden verkocht. De stal mag eigenlijk niet in huis ontbreken, want het geeft weer hoe Jezus op Kerstochtend geboren werd. Als je op zoek gaat naar een complete set spreken we niet meer over kerstbeelden, maar over kerstgroepen. Want feitelijk koop je een groep van beelden die samen het decor van deze welbekende gebeurtenis uitbeelden. En dan mogen natuurlijk beelden van de os, de ezel en de schapen ook niet ontbreken.
Kerstbeelden in verschillende formaten
Een leuk feit is dat je kerstbeelden in werkelijk ieder formaat kunt kopen. Nu kom je de levensgrote beelden uitsluitend bij kerken en op andere locaties tegen, maar in theorie zou je ze ook in de tuin kunnen plaatsen. Toch zijn de kleinere exemplaren natuurlijk de beelden die je het vaakst ziet bij tuincentra en webshops en dan nog heb je keuze uit kleine, middelgrote en grote beelden. De keuze die je maakt heeft natuurlijk te maken met hoe prominent je de beelden in het zicht wilt hebben staan en welke ruimte je ervoor hebt. De stal wordt vaak onder een Kerstboom geplaatst en dan is je ruimte natuurlijk wel iets beperkter.
Andere figuren als kerstbeelden
Er zijn nog veel meer kerstbeelden verkrijgbaar en die ook niets tot weinig te maken hebben met de geboorte van het kindeke Jezus. Zo zijn er beelden van dieren, zoals rendieren en herten, maar ook van Kerstmannen, engelen en zelfs de elfjes die de Kerstman in zijn werkplaats helpen om alle cadeautjes in te pakken. De notenkraker is ook een bekend figuur dat in de regel geassocieerd wordt met het Kerstfeest. Deze beelden zijn vaak wel van hout gemaakt en ze functioneren ook echt als notenkraker. Maar er zijn ook beelden van andere materialen verkrijgbaar.
De materialen waar kerstbeelden van zijn gemaakt
Kerstbeelden kunnen gemaakt zijn van aardewerk, porselein, glas en zelfs plastic. Toch associëren we een beeld vaak met aardewerk, maar dat hoeft dus niet altijd het geval te zijn. Het materiaal speelt een belangrijke rol in de keuzes die je maakt, want plastic is bijvoorbeeld een materiaal voor vrij goedkope en kitscherige kerstversieringen. Terwijl beelden van hout of porselein weer minder goed tot hun recht komen in een modern interieur. Dan zou je bijvoorbeeld veel beter kunnen kiezen voor beelden van metaal en in een iets abstracte vorm. Houten beelden zijn wel weer een uitstekende keuze als je landelijk of Scandinavisch interieur hebt.