Zelf aan de slag in je tuin: Deze projecten kun je aanpakken!

by admin

Ben jij een fanatieke klusser en wil je binnenkort graag je tuin onder handen gaan nemen? Er zijn een hoop leuke projecten te bedenken die je kunt starten om je tuin te verbeteren, meer sfeer te geven of duurzamer te maken. Wil je graag aan de slag, maar weet je niet zo goed waar je kunt beginnen? In dit artikel geven we je een aantal tips voor leuke projecten om je tuin zelf onder handen te nemen!

Zelf een nieuwe schutting plaatsen 

Is jouw schutting aan vervanging toe of heb je er nog geen, maar wil je er wel graag een? Als je een beetje handig bent, kun je makkelijk een schutting zelf plaatsen. Dit is een leuke klus die ook meteen heel nuttig is, aangezien je meer privacy kunt creëren in je achtertuin. Zorg wel dat je voordat je aan dit project begint weet hoe de regels in jouw gemeente rondom het plaatsen van een schutting in elkaar zitten. Daarnaast raden we je aan om te overleggen met je buren, aangezien er nogal wel eens ruzies ontstaan over schuttingen. Ten slotte is het belangrijk dat je goed kijkt naar de grond waar je de schutting in gaat zetten. Niet alle grondsoorten zijn even makkelijk en je wil natuurlijk niet dat jouw schutting uiteindelijk in elkaar zakt. 

Zelf een pergola bouwen in je tuin 

Wil je graag een leuke plek maken waar je kunt zitten in de tuin of waar je klimplanten omheen kunt laten groeien? Dan is een pergola een ideale aanvulling voor jouw achtertuin. Ook perfect als je op zoek bent naar een nieuw klusproject, want je kunt makkelijk een pergola zelf maken. Materialen die je hiervoor nodig hebt zijn 12 Douglas houten palen, schroeven die lang genoeg zijn voor de palen, een boormachine, een uitzettouw, snelbeton, een grondboor, een waterpas en een trap. Je kunt een pergola van diverse soorten hout maken, maar de populairste keuze is fijnbezaagd Douglas hout. Het is ook mogelijk om het te doen met geïmpregneerd tuinhout, dit is een stuk goedkoper dan Douglas hout. Deze houtsoort zal echter minder lang meegaan dan hardhout of Douglas hout. Vind je het niet erg om wat meer te betalen en wil je liever een luxere pergola? Dan raden we je aan om eikenhout te gebruiken voor jouw nieuwe pergola, voor een sfeervolle tuin!

Zelf een tuinhuis bouwen 

Een tuinhuis is een wat groter project dan een schutting of een pergola, maar dat betekent niet dat je dit niet zelf kunt doen. Als je op zoek bent naar een uitdaging, zoek dan niet verder. Zorg wel dat je eerst uitzoekt of je in jouw gemeente zomaar een tuinhuis zelf mag plaatsen en of je geen vergunning nodig hebt.