De vele mogelijkheden van een tafelloper

by admin

Een mooie eettafel vergt wat tijd en energie, maar als je er wat liefde in stopt krijg je er ook een hoop voor terug. Een mooi gedecoreerde eettafel kan een ideaal gespreksonderwerp zijn en het zorgt zonder twijfel voor meer sfeer en gezelligheid. Maar een mooie eettafel bevat veel meer dan alleen een mooi servies, het juiste bestek en mooie glazen. In onze blog vertellen we meer over hoe je een eettafel het beste kunt versieren en wat de mogelijkheden zijn van een tafelloper.

De gelegenheid

De wijze waarop de eettafel wordt gedecoreerd is voor een groot deel afhankelijk van de gelegenheid. Is het een informele bijeenkomst van vrienden of organiseer je een kerstdiner voor zowel je ouders als schoonouders. Iedere gelegenheid vraagt weer om een andere aanpak en gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden waarop je de eettafel kunt versieren. Zo kun je kiezen voor een formele setting of je versiert de tafel op een speelse manier als het om een gezellig onderonsje gaat.

Meer dan servies, bestek en glazen

Een mooie eettafel bevat zoals gezegd meer dan een mooi servies, het juiste bestek en glazen. Je kunt bijvoorbeeld een mooi bloemstuk of een bloemetje neerzetten, maar dan is het nog steeds een beetje een armzalige bedoeling. Het is natuurlijk leuk om flink uit te pakken en zo kun je dus aan de slag gaan met bijvoorbeeld tafelkleden, servetten en een tafelloper. Met deze producten kun je de tafel aankleden zoals je wilt en van de toch ietwat saaie eettafel een gezellige zitplaats maken.

De vele mogelijkheden van een tafelloper

Tafelloper, tafelkleed of beide?

Er bestaat een misvatting over tafelkleden en tafellopers, want veel mensen denken dat aan tafelloper overbodig wordt wanneer er een tafelkleed wordt gebruikt. Maar niets is minder waar. Je kunt het tafelkleed en een tafelloper uitstekend combineren en zelfs voor iets meer kleur zorgen. Als je bijvoorbeeld een houtkleurige tafel en een tafelkleed in een lichte tint hebt. Dan zou je prima een fel gekleurde tafelloper kunnen neerleggen. Bijvoorbeeld in een kleur of kleuren die ook in het interieur of in het centrale bloemstuk op de eettafel terugkomen. 

Setjes kopen

Dat er setjes van tafelkleden en bijbehorende tafellopers worden verkocht is het bewijs dat je beide producten kunt gebruiken om de eettafel mee te versieren. Deze setjes zijn zorgvuldig samengesteld en zorgen voor ongetwijfeld voor een sfeervolle eettafel. Die je natuurlijk ook versiert met mooi servies en een bloemstuk. De kleuren van het tafelkleed en de tafelloper kunnen van elkaar afwijken, maar dat maakt de eettafel ook gelijk een stuk sfeervoller en interessanter.

Mix and match

Bij het versieren van de eettafel is het belangrijk om alle versieringen te mixen en te matchen. Denk dan bijvoorbeeld aan felgekleurde accenten in het servies als je een felgekleurde tafelloper gebruikt. Of als je voor een goudkleurige tafelloper kiest is het leuk om servies met een goud randje neer te zetten. Of om goudkleurig bestek neer te leggen. Of allebei wat voor nog meer een geheel zorgt. Een goed samengestelde eettafel straalt niet alleen sfeer uit, maar ook rust. Dat zijn de belangrijkste pijlers om van een bijeenkomst of onderonsje ook echt een succes te maken!

De vele mogelijkheden van een tafelloper

Hoe leg je een tafelloper neer?

De tafelloper kun je op verschillende manieren neerleggen. Je kunt de tafelloper zowel in de breedte als in de lengte neerleggen. De keuze die je maakt heeft voor een deel te maken met een hoe de eettafel staat en hoe de rest van de tafel wordt versierd. Dit is een kwestie van proberen en je komt vanzelf tot de ontdekking wat het mooiste is. Maar het in de breedte of lengte neerleggen zijn niet de enige manieren om de tafelloper te gebruiken. Je kunt het ook over de tafel laten slingeren. Dan krijg je een speels effect! Het is dan wel belangrijk dat je erop let dat je tafelgasten geen last krijgen van de tafelloper als het diner eenmaal op tafel komt.

Tafelloper draperen

Je kunt een tafelloper ook draperen. Dat geeft een mooi effect aan de eettafel. Ideaal als je ook kiest voor bijvoorbeeld een minimalistische versiering. Minimalistisch houdt niet in dat een tafel saai wordt, maar juist elegant wordt versierd. Een gedrapeerde tafelloper kun je gebruiken als een onderzetter voor bijvoorbeeld een centraal bloemstuk of een grote schaal met hapjes of andere lekkernijen. 

De kleuren die je kunt kiezen

Tafellopers zijn in uiteenlopende kleuren verkrijgbaar en de keuze is afhankelijk van de gelegenheid waarvoor je de eettafel versierd, maar het is ook afhankelijk van je persoonlijke smaak. En misschien wil je ook geen afbreuk doen aan je interieur en je eettafel zodanig versieren dat het goed bij je inrichting past. Het is allemaal mogelijk. Of je nu op zoek bent naar een tafelloper in een lichte tint, een felle kleur of juist een exemplaar met een leuk patroon wilt kopen.