Tiffany tafellampen zorgen voor meer sfeer in huis

by admin

Tiffany tafellampen bestaan al sinds het einde van de 19e eeuw en de lampen zijn nog altijd immens populair. De lampen zijn eenvoudig te herkennen aan hun bijzondere stijl, want een Tiffany lamp bestaat doorgaans uit een bijzonder vormgegeven armatuur en een kleurrijke lampenkap die uit kleine plaatjes van gekleurd glas bestaat. Tiffany lampen worden dan ook wel eens vergelijken met glas in lood kunst en dat is ook voor een deel terecht. Ondanks dat de techniek voor het maken van Tiffany lampen compleet anders is. Als je op zoek gaat naar een geschikte tafellamp kom je tot de ontdekking dat de keuze reuze is. Daarom vertellen we in onze blog meer over deze producten en waar je op moet letten als je eentje wilt aanschaffen. 

Louis Comfort Tiffany

De eerste kunstwerken van kunstenaar Louis Comfort Tiffany dateren uit het einde van de 19e eeuw en hij specialiseerde zich in het maken van bijzondere kunstwerken. Vooral glaswerken, zoals vazen, ramen en lampen die in een art-deco of art-nouveau stijl werden gemaakt. Hij heeft een techniek uitgevonden waarmee verschillende soorten glas kon worden samengesmolten en dat zorgde voor een unieke stijl en unieke kleuren van de glasplaatjes die hij voor zijn kunstwerken gebruikte. De stijl was – en is feitelijk – zo populair dat zijn kunstwerken zowel in Europa als in de Verenigde Staten volop werden en nog altijd worden verkocht.

Originele Tiffany tafellampen

Originele Tiffany tafellampen zijn niet alleen oud, maar ook nog eens niet te betalen. Een aantal exemplaren zijn via veilingen verkocht voor wel tienduizenden tot miljoenen dollars. Maar je kunt ook een originele nieuwe Tiffany lamp kopen en dan hangt er ook een compleet ander prijskaartje aan. Logischerwijs zijn dit geen antieke lampen die door de bekende kunstenaar zelf zijn gemaakt, maar die wel weer unieke karakteristieken hebben die juist bij imitatieproducten ontbreken. Er is dan ook een hoop namaak in omloop, maar het is niet heel moeilijk om echt en nep van elkaar te onderscheiden.  

Tiffany tafellampen zorgen voor meer sfeer in huis

Het verschil tussen originele en imitatie Tiffany tafellampen

Het grote verschil is dat Tiffany tafellampen van echt glas is gemaakt en met de hand is vervaardigd. Bij een namaak exemplaar is het zogenaamde glas vaak een combinatie van glas en plastic of zelfs geheel van plastic gemaakt. Ook worden de verschillende glasplaatjes machinaal aan elkaar bevestigd en dat zorgt vaak niet voor het natuurlijke uiterlijk dat een originele lamp wel heeft. Je kunt dat vaak zien door de profielen die op de plaatjes van glas zijn bevestigd en je ziet het ook aan de kleuren van het glas. Die lang niet zo helder en mooi zijn dan bij originele Tiffany tafellampen.

Verschillende soorten Tiffany tafellampen

Wanneer je op zoek gaat naar originele Tiffany tafellampen kom je tot de ontdekking dat de keuze reuze is, want ze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. De tafellamp is het meest gekozen exemplaar, maar er zijn ook plafond- en wandlampen, hanglampen en bureau lampen van Tiffany verkrijgbaar. Een groot voordeel is dat je de Tiffany lamp in vrijwel iedere stijl kunt plaatsen. Of je nu een landelijk, modern of zelfs een vintage interieur hebt. Tiffany lampen zijn in dat opzicht ook tijdloos!

Met verschillende kleuren verkrijgbaar

Een ander groot voordeel is dat Tiffany tafellampen met verschillende kleuren of in verschillende vormen te verkrijgen zijn en zo kun je dus altijd een lamp kiezen die bij je stijl en je persoonlijke smaak past. Ze zijn ook prima te combineren met andere soorten Tiffany lampen, zoals wandlampen en hanglampen en je kunt ook kiezen voor een tafellamp met felle kleuren of juist lichte tinten als dat beter bij je smaak en interieur past. Een Tiffany lamp hoeft niet altijd fel gekleurd te zijn!