Waar moet je op letten als je een lampenvoet wilt kopen?

by admin

Verlichting is enorm belangrijk, want met de juiste verlichting kun je enorm veel sfeer en gezelligheid aanbrengen. Zowel in als rondom het huis. En natuurlijk is verlichting ook handig wanneer het donker wordt. Dan kun je toch alles blijven zien en bijvoorbeeld een goed boek lezen. Dus lampen horen ook op je boodschappenlijst te staan als je met de inrichting van het huis aan de slag gaat. Maar hoe kies je de juiste lampenvoet en waar moet je op allemaal op letten? In onze blog vertellen we hier meer over.

Wat is een lampenvoet?

De lampenvoet is precies dat je denkt wat het is. Een voet van een lamp. De lampenvoet bevat vaak het elektriciteitssnoer en de fitting waar je de lichtbron in moet draaien en ook het schroefdraad of de klipjes voor het bevestigen van een lampenkap. Een lamp bestaat dan ook uit meerdere delen die in de regel ook nog eens afzonderlijk gekocht worden. Dan spreken we dus over de lampenvoet en de lampenkap. Overigens wordt een lampenvoet ook wel eens een armatuur genoemd.

De lampenvoet kan een inrichting maken of breken

Een lampenvoet kan een inrichting maken of breken en het is dus belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Door de lichtval van de lichtbron in de lamp staat een lampenvoet regelmatig in de spotlight en dan wil je niet alleen een mooi exemplaar, maar je wilt er ook eentje die uitstekend bij het interieur past. Gelukkig heb je volop keuze uit lampenvoeten. Die dan ook in verschillende maten, kleuren en vormen verkrijgbaar zijn. Daarnaast worden ze ook nog eens van uiteenlopende materialen vervaardigd.

Waar moet je op letten als je een lampenvoet wilt kopen?

Welke keuzes maak je

De keuzes die je maakt zijn afhankelijk van je persoonlijke smaak en natuurlijk de inrichting. Bij een landelijk of Scandinavisch interieur is het slim om te kiezen voor een lampenvoet die ook in deze stijl is gemaakt. Dat betekent dat de voet van de lamp is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout of aardewerk en dat het een lichte of felle kleur heeft. Bronzen- en koperkleurige lampenvoeten zijn evenals zilveren voeten ook populair. Ondanks dat de zilveren lampenvoet juist weer meer tot zijn recht komt in bijvoorbeeld een modern interieur.

Uiteenlopende vormen

Je kunt een lampenvoet in uiteenlopende vormen kopen. Denk aan vierkante, ronde, rechthoekige en ovale lampenvoeten, maar er zijn ook speciale vormen die bijvoorbeeld een figuur hebben. Denk aan het cijfer 8 of zelfs in de vorm van een dier. Ook zijn er lampenvoeten die op ware kunstwerken lijken en speciale vormen en kleuren bevatten. Het is nu eenmaal een feit dat er keuze genoeg is en dat je de spelregels van een interieur in acht neemt. Dan kan het eigenlijk niet fout gaan. Een lampenvoet in de vorm van een nijlpaard zou prima in een landelijk interieur passen, maar in een modern of industrieel interieur kies je juist weer voor een meer abstracte vorm.

Waar moet je op letten als je een lampenvoet wilt kopen?

Lampenvoet en afmetingen

De afmetingen van een lampenvoet spelen ook een rol in de beslissing die je neemt, want ga je voor een klein exemplaar voor op een bijzettafel, een groter exemplaar voor op een dressoir of kies je juist voor een extra lange voet, omdat je een staande lamp wilt neerzetten. Bij extra lange lampenvoeten zijn modellen zoals de driepoot en het framewerk populaire keuzes, omdat ze niet saai zijn en ook voor meer sfeer en gezelligheid kunnen zorgen. Zeker als je ze combineert met een mooie lampenkap.

Lampenvoet combineren met een lampenkap

Na de keuze voor de juiste lampenvoet sta je voor nog een belangrijke keuze. Namelijk de lampenkap die je op de voet zet. Bij het maken van een keuze gelden eigenlijk dezelfde spelregels. Dus stijl, kleur en materiaal zijn zaken waarnaar je moet kijken en er is nog een belangrijke regel die je in acht moet nemen. De lampenkap moet namelijk net zo breed zijn als de lengte van de voet. Dan heeft de lamp in zijn totaliteit ook de mooiste uitstraling. Een lampenkap mag in ieder geval niet minder breed zijn dan de voet van de lampenvoet.