Inhoudsopgave
Heb je soms last van een muffe geur in huis, vochtige muren of schimmelplekken? Dat kan te maken hebben met de luchtvochtigheid in je woning. Een vochtig huis merk je niet altijd zelf op, maar dit kan op lange termijn erg slecht zijn voor je gezondheid. Maar hoe kom je van schimmel en vocht in huis af?
Schimmel ontstaat door vocht
Iedere woning produceert dagelijks vocht. Dat gebeurt door te douchen, te koken of was te drogen. Als dat vocht niet goed wordt afgevoerd, slaat het neer op koude oppervlakken zoals muren, plafonds en kozijnen. En precies daar kan schimmel ontstaan. Het begint vaak met een klein plekje, maar als je hier niets aan doet, kan het zich snel verspreiden.
Wat je zelf kunt doen tegen schimmel en vocht in huis
Schimmel voorkomen begint bij bewust wonen. Door slim om te gaan met vocht in huis en je woning goed te onderhouden, kun je veel problemen voorblijven. Dus wat kun je zelf doen om schimmel en vocht aan te pakken?
Dagelijkse ventilatie
Ventileren klinkt simpel, maar wordt vaak vergeten. Zet dagelijks even de ramen open, het liefst tegenover elkaar voor goede luchtcirculatie. Twintig minuten per dag luchten is meestal al voldoende. Laat daarnaast ventilatieroosters open en zorg dat lucht vrij door je woning kan stromen. Sommige ruimtes vragen om meer aandacht. Een badkamer zonder raam bijvoorbeeld, heeft extra ventilatie nodig.
Vocht beperken in huis
Bij het koken is het slim om altijd de afzuigkap te gebruiken en de deksel op de pan te houden. Droog je was zoveel mogelijk buiten of gebruik een wasdroger met condensafvoer. Een rek vol natte was in de woonkamer of badkamer zorgt binnen no-time voor een te hoge luchtvochtigheid.
Zo snel mogelijk reinigen
Zie je een schimmelplek verschijnen? Dan kun je kleine oppervlakken zelf schoonmaken met een soda-oplossing. Meng hiervoor 6 gram soda per liter warm water. Breng het aan met een doek of spons en draag handschoenen tijdens het schoonmaken. Zet ramen open voor extra ventilatie. Gebruik liever geen chloor, dat kan schadelijk zijn voor je luchtwegen.
Controleer altijd of het probleem niet dieper ligt: als de schimmel telkens terugkeert, is de kans groot dat er iets structureels aan de hand is. Maar hoe pak je hardnekkige schimmel aan?
Hardnekkige schimmel oplossen
Soms is het probleem groter dan je denkt. Schimmel die steeds terugkeert, vochtplekken die blijven groeien of een onaangename geur die niet verdwijnt, kunnen wijzen op hardnekkige problemen zoals een lekkage of opstijgend vocht. In dat geval is het slim om een specialist in te schakelen. Bij Lavos Totaal Service kun je terecht om de oorzaak van de schimmel aan te pakken. Zo weet je zeker dat de schimmel verdwijnt en niet meer terugkomt.
Een gezonde woning begint bij aandacht en onderhoud. Met de juiste ventilatie, regelmatige controle en de hulp van een expert, blijft je woning fris, veilig en prettig om in te wonen.