Op zoek naar nieuwe deurknoppen? Lees dan onze handige tips & trucs!

by admin

Deurknoppen heb je werkelijk in alle soorten, maten en kleuren die je maar kunt bedenken en de keuze uit verschillende soorten is dan ook enorm. Enerzijds kun je jezelf het beste laten leiden door jouw persoonlijke smaak, want je moet een deurknop wel mooi vinden. Desalniettemin is het ook heel belangrijk dat een deurknop bij de stijl van het huis en het interieur past. Deurklinken en -knoppen kunnen een huis of een kamer maken of breken en je wilt natuurlijk wel de beste keuze maken. Daarom geven wij in onze blog een aantal handige tips en trucs voor wanneer je op zoek bent naar nieuwe deurknoppen.

Zorg voor eenheid

Een belangrijke regel voor het kopen van deurknoppen heeft betrekking op het uiterlijk. Ze moeten functioneel en praktisch zijn, maar ze moeten dus ook bij de stijl van het huis of een kamer passen. Nog belangrijker is dat je voor iedere deur hetzelfde deurbeslag kiest. Dat zorgt voor eenheid en meer rust. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar het heeft ook een belangrijke functie wanneer je besluit om het huis te verkopen. Verschillende soorten deurklinken en -knoppen kunnen er namelijk voor zorgen dat het interieur rommelig oogt en een makelaar kan het huis dan ook een veel lagere waardering geven. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om een eenheid te creëren en voor iedere deur hetzelfde deurbeslag te kiezen.

Zowel de stijl als de kleur is belangrijk

Zowel de stijl als de kleur van deurknoppen is belangrijk. Het kan een kamer of zelfs een complete woning of een pand een heel ander gezicht geven. Niet alleen de kleur speelt een rol in het verhaal, maar ook de stijl. Woningen, panden en interieurs kunnen uiteenlopende stijlen hebben. Denk aan modern, landelijk of klassiek. Deurklinken- en knoppen zijn in al deze stijlen verkrijgbaar en het ligt voor de hand dat de keuze mede wordt bepaald door in welke stijl de woning, het pand of het interieur is. Als voorbeeld noemen we bijvoorbeeld de uiterst populaire moderne deurknop die natuurlijk het beste tot zijn recht komt bij een modern bedrijfspand, een moderne woning of in een modern of industrieel interieur. 

Deurknoppen van verschillende materialen

Deurknoppen worden ook van verschillende materialen gemaakt. Denk aan messing, zamak, ijzer en aluminium. De keuze is afhankelijk van waar je de deurknoppen wilt monteren. Een deurknop voor buiten moet immers van een ander materiaal zijn gemaakt dan deurbeslag voor binnen. Er is ook deurbeslag verkrijgbaar dat voor zowel binnen als buiten geschikt is. Het materiaal zorgt tevens voor een bepaalde look en de keuze is dus ook weer afhankelijk van de stijl en de kleuren van een woning, pand of het interieur. Zo zijn zwarte aluminium deurknoppen razend populair onder consumenten met een modern interieur en winkeleigenaren. 

Van simpele tot draaiende deurknoppen

De keuze uit verschillende soorten deurknoppen is gigantisch en naast hoe een deurknop eruit ziet is het ook belangrijk om te bepalen welke soort knop je nodig hebt. Kies je voor een simpele deurknop waarmee je een deur kunt openen en sluiten of wil je een knop die draait? Draaiende deurknoppen worden vaak op voordeuren en buitendeuren gemonteerd en in huis worden de simpele deurknoppen het meeste gebruikt. Knoppen voor op voordeuren en buitendeuren bevatten vaak ook nog een sleutelgat waarmee je de deur op slot kunt draaien. 

Deurknoppen op rozet of met schild

Deurknoppen op rozet of met schild

Een andere keuze die je kunt maken is een deurknop met schild of een knop op rozet. Bij een deurknop met schild zit zowel de knop als bijvoorbeeld een slot voor een toilet of een badkamer in één product verwerkt en het schild heeft in de basis dezelfde stijl en kleur als de deurknop zelf. Je kunt ook voor een deurknop op rozet kiezen en dan heb je feitelijk een product dat uit twee delen bestaat. De deurknop en een sleutelgat of slot op een soort van plaatje dat tevens in dezelfde stijl en kleur als de knop is gemaakt. Deze onderdelen monteer je ook los van elkaar, maar vormen samen wel een mooi geheel. 

De juiste afmeting kopen

Nu weet je dat de stijl, de kleur en de vormgeving belangrijke rollen spelen en voor een groot deel bepalen welke deurknop je uiteindelijk kiest, maar de afmeting speelt ook een belangrijke rol. Je hebt immers wel deurknoppen nodig die op de deur passen. Niet alleen de knop zelf, maar bijvoorbeeld ook het draaislot of een ander sluitmechanisme moeten wel op de juiste plek gemonteerd worden als je een praktisch en eenvoudig te gebruiken deurknop wilt hebben. Hierbij is het belangrijk om de deur goed op te meten en om de gaten op te meten. Daarnaast speelt ook de dikte van de deur een belangrijke rol in of het deurbeslag dat je kiest wel of niet past.