Aanvullende tandartsverzekering: slim of no go?

by admin

Tot 2006 werden tandartsbezoeken gedekt door de basisverzekering. Sindsdien moet iedere Nederlander die naar de tandarts gaat zelf de kosten betalen. Om deze kosten te dekken, is er de aanvullende tandartsverzekering. In dit artikel bespreken we de omstreden aanvullende verzekering voor de tandarts, zodat je kunt beslissen of je deze nodig hebt of niet. Wel zo handig!

Controles

Bijna iedere Nederlander gaat één tot twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Dat is wel zo slim, want een goed onderhouden gebit krijgt doorgaans minder problemen dan een slecht onderhouden gebit. Kosten voor de tandarts kunnen echter hoger uitvallen dan deze twee controles, bijvoorbeeld als er problemen worden geconstateerd, zoals gaatjes, het verwijderen van verstandskiezen of parodontitis (ontsteking van het tandvlees). 

Een aanvullende tandartsverzekering dekt deze kosten nagenoeg altijd. Wel ziet de tandartsverzekering er per verzekeraar anders uit. Wil je er zeker van zijn dat onverwachte hoge kosten gedekt worden, dan kan een tandartsverzekering de moeite waard zijn. 

Heb je echter nooit problemen aan je gebit en ga je één tot twee keer per jaar alleen op controle, dan kan het voordeliger zijn de aanvullende verzekering voor de tandarts te schrappen en alleen te kiezen voor een basisverzekering.

Mondhygiënist, orthodontie en kaakchirurg

In sommige gevallen kan de tandarts je gebit niet zelf reinigen. Dan wordt je doorgestuurd naar de mondhygiënist, maar hoe zit dat precies met de vergoeding? Tot 18 jaar wordt de mondhygiënist vergoed vanuit de basisverzekering. Daarna moet men zich aanvullend verzekeren via de tandartsverzekering / verzekering voor mondzorg. Wat het ingewikkeld maakt, is dat een tandartsverzekering werkt met bepaalde codes. Zitten de codes er niet bij, dan wordt het bedrag voor de mondhygiënist alsnog niet of niet volledig vergoed. Vraag dit goed na bij je verzekeraar voordat je een aanvullende polis afsluit. Zo voorkom je vervelende verrassingen. 

De meeste mensen krijgen als een beugel om de tanden recht te zetten. Soms kan het als volwassene nodig zijn om een beugel te laten plaatsen. Ook hiervoor is het nodig je aanvullend te verzekeren. Wel is het zo dat je te maken krijgt met een wachttijd. Meestal is dit één jaar. Wachttijd houdt in, dat je één jaar premie betaalt en daarna pas gebruik kunt maken van de vergoeding.

De kaakchirurg wordt doorgaans verzekerd door de basisverzekering als deze in het ziekenhuis werkt. De kaakchirurg wordt ingezet bij het trekken van tanden, met name de verstandskiezen zijn populair. Mocht dit aan de orde zijn, kan het verstandig zijn om een afspraak te maken in een ziekenhuis (dat een contract heeft met je verzekeraar) en niet bij de tandarts zelf, waar soms een kaakchirurg werkzaam is. Op die manier heb je geen aanvullende verzekering nodig voor de kaakchirurg.

Rekenen voordat je de rekening krijgt

Wil je er zeker van zijn dat je niet onnodig een dure aanvullende verzekering afsluit? Dan is het slim om van tevoren een berekening te maken. Je bent hier even wat tijd aan kwijt, maar het kan je een hoop premie of tandartskosten schelen. Bereken wat de verzekering je extra kost per maand en per jaar. Zoek dan uit hoeveel de controles kosten bij je tandarts en reken het verschil uit. Je kunt ook een inschatting maken van overige tandartskosten door tarieven op te zoeken of na te vragen bij je tandarts. Zo kun je bekijken of het rendabel is, mocht je onverwacht gebruik moeten maken van dergelijke behandelingen. Reken voordat je de rekening krijgt – dan weet je zeker dat je goedkoper uit bent!